Baton orkiszowy

Ciasto biszkoptowe połączone z ziarnami sezamu, słonecznika, żurawiny lub rodzynek. Wykończone elegancko czekoladą.
Orkisz to odmiana pszenicy uprawiana od pokoleń. Dzięki swym cennym właściwościom smakowym i odżywczym powraca obecnie na nasze stoły. Warto pamiętać, że ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin oraz biopierwiastków. Pieczywo orkiszowe ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawne, zwiększa odporność, i oczyszcza organizm z toksyn. Pozytywnie wpływa na serce, obniżając poziom cholesterolu, zapobiega także kamienicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Dieta orkiszowa wzmacnia ciało, regeneruje cały organizm, a także spowalnia procesy starzenia. Orkisz jest pomocny w walce ze wszystkimi schorzeniami układu pokarmowego, alergenami, zaburzeniami przemiany wapnia, dolegliwościami układu krążenia, chorobami wątroby.